Ingyen Smart
0040 723 205 997

info@feelgoodsmart.com

                        
KAPCSOLAT

Ingyen smart


5+1 népszerű anti-aging mozgásforma szenioroknak

Az egészség és fiatalosság megőrzése érdekében a rendszeres testmozgás minden korosztály számára nagyon fontos. De ahogy korosodunk, úgy válik egyre lényegesebbé!

Annak, aki soha nem folytatott sportos életmódot, természetesen egy kicsit nehezebb lesz bevezetnie ezt az új szokást, de azért nem lehetetlen. Főleg akkor, ha az alábbi mozgásformák közül választ.
Ezek a mozgásformák a legnépszerűbbek a szeniorok körében, mivel ezek nemcsak az anti-agingben segítenek, hanem abban is, hogy egészségesek és fittek maradjunk.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy rendszeres testmozgással hosszabb élettartamot tudunk elérni. Segít csökkenteni a mozgásszervi-, a szív- és az érrendszeri megbetegedéseket, hozzájárul az egészséges mentális állapothoz, csökkenti az elhízás, valamint a demencia és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Továbbá kifejezetten jót tesz a közösségi kapcsolatok kialakításának, fenntartásának és hozzájárul az általános jólléthez. Arról nem is beszélve, hogy sportolni jó móka. Felszabadultabbak és boldogabbak leszünk tőle.

Nézzük is meg, hogy melyek ezek a fiatalosságot fenntartó mozgásformák!

1. Gyorsabb tempójú gyaloglás

A gyaloglás tökéletes módja a testmozgás megkezdésének. Nem igényel speciális felszerelést, csak egy pár kényelmes sportcipőt és bárhol elvégezhető.

A rendszeres, gyorsabb tempójú gyaloglásnak számos egészségügyi előnye van. Szépsége pedig, hogy egyszerű, mégis sokszínűvé lehet tenni.
Körbejárhatod a környéket, csatlakozhatsz egy természetjáró csoporthoz, sétálhatsz a városban, vidéken. A lényeg, hogy próbáld meg napi rutinná tenni a 20-30 percnyi sétát, mert a kitartó és huzamosabb ritmus tud igazán hozzájárulni a betegségek megelőzéséhez.

A gyorsabb tempójú gyaloglás csökkenti a vérnyomást, oxigénnel látja el a szervezetet és megmozgatja minden izmodat.
Továbbá a kinti, friss, oxigéndús levegő és a táj szépsége is mind hozzájárulnak a pozitív hangulat megnövekedéséhez, az elfojtott gondolatok és érzelmek feldolgozásához, a testi, szellemi és lelki felüdüléshez.

2. Kerékpározás

A kerékpározás is egy csodálatosan hatékony módszer, hogy fitten tartsd magad.
Azok számára, akik nem szeretnek gyalogolni, a kerékpározás egy nagyszerű alternatíva, melynek több előnye is van.

Azon kívül, hogy hihetetlenül gyorsan égeti el a kalóriákat, nagyon népszerű szállítási eszköz is, amivel pénzt is megtakaríthatsz, miközben még a környezetet is óvod. Például ha a piacra készülsz vásárolni, elmehetsz biciklivel, így összekötöd a kellemest a hasznossal.
A kerékpározás nagyon élvezetes lehet, amikor barátokkal közösen túrákat szerveztek és felfedezitek a környék szépségeit. Ez is egy olyan mozgásforma, amely a testet és az elmét is fiatalon tartja.

Hogyha túl nehéznek tűnik a kerékpározás vagy bizonytalanságot jelent neked, akkor sem kell szomorkodnod, hiszen további jó alternatívák is rendelkezésedre állnak.

3. Úszás

A szeniorok körében nagyon népszerű az úszás és a fürdőzés. Többek között, azért mert a fedett medencék minden évszakban tökéletesen alkalmasak erre a mozgásformára. Így időjárástól függetlenül kiélvezhető jótékony hatásuk.

Ha pedig megfelelő gyógyfürdőt választasz, akkor akár egy orvosi kezeléssel is felérhet a fürdőzés, például ízületi megbetegedések esetén. Azért minden hasonló esetben járj el körültekintően és érdeklődd meg előzőleg, hogy az adott víz összetételének lehetnek-e az egészségi állapotoddal összefüggő ellenjavallatai.

A vízben történő testmozgás azért ideális a szenior korosztálynak, mert a vízben csökken a súly és a megterhelés, ami a testet éri. Tehát a vízben történő mozgás nem terheli meg az izmokat, az ízületek és a csontokat.

4. Tánc

Szerintünk a tánc az egyik legélvezetesebb és legszórakoztatóbb módja annak, hogy a teljes testedet gyengéden megmozgasd.
A különböző táncos alkalmak a szórakozás, a stresszmentesítő mozgás, a vidámság és a barátkozás legtökéletesebb formái.

Egy táncos foglalkozás vagy alkalom után sokkal motiváltabbnak érzed magad, emelkedik az energiaszinted, valamint a tánc kiválóan fejleszti a memóriádat is.

Egyáltalán nem nehéz elsajátítani a különböző koreográfiákat, egy-két alkalom után már te lehetsz a táncparkett ördöge.

5. Nyújtó típusú, teremben vagy szabadtéren végezhető mozgások

A nyújtó típusú mozgások olyan pózokra támaszkodnak, amelyek finomhangolják tested egyensúlyát, javítják az erőnlétedet és a kitartásodat, valamint csökkentik a stresszt. 
Ezekben a típusú tornákban a légzés- és a relaxációs technikák kombinációja a tested, a lelked és a szellemed is fiatalon tartja.

Tanulmányok eredményei mutatják, hogy ezen mozgásformák is enyhítik a különböző egészségügyi állapotok negatív tüneteit, mint például az ízületi gyulladást, a magas vérnyomást és még a rossz alvást is. Továbbá javítják a test, a lélek és a szellem egyensúlyát, az izmok rugalmasságát, a légzést és a pihenést.
Szenioroknak tökéletesek, mert lassú, pihentető, meditatív mozgásformák, amelyek nem terhelik meg a szervezetet, hozzájárulnak a stresszes elme ellazításához és a belső béke megtalálásához.

+1. FeelGoodSmart szenior torna

A sport szerintünk a legjobb tevékenység, amivel elfoglalhatod magad. Nagyon jó, ha egyedül csinálod, de még jobb, hogyha csoportban.

FeelGoodSmart rekreációs és fenntartó tornánk kimondottan a szenior korcsoportnak kidolgozott mozgásterv, mely az egyéni állapotokat és sajátosságokat figyelembe véve:
- a teljes testet átmozgatja, felpezsdíti a vérkeringést,
- mobilizálja az izületeket,
- erősít, növeli az állóképességet,
- fejleszti az egyensúlyérzékelést, a propriocepciót, 
- visszanyújtja és erősíti az éveken át rosszul használt és elállítódott izomzatot, 
- a perifériás vérkeringést is serkenti,
- javítja a testtartást és az inkontinenciát,
- fejleszti az agilitást és ugyanakkor nyugtat.

Mindezek során pedig:
- javul az agy és a teljes test oxigénellátása, 
- az izületek mozgathatóbbakká válnak, a mindennapi rutinmozgás pedig sokkal gördülékenyebbé tehető, 
- megelőzhetőek lesznek a szenior korban oly gyakori esések, 
- az inkontinencia kellemetlen tünetei enyhíthetőek vagy akár megszűntethetőek, 
- a különböző légzéstechnikák megtanulásával megnyugtatható lesz a pulzus, az idegesség, jobb minőségű az alvás.

Azonosulni egy csoportos mozgásforma szellemével és aktív időt tölteni más hozzád hasonló emberekkel felbecsülhetetlen dolog.
Az ilyen alkalmakkor megélt jó hangulat csökkenti a szorongás és a depresszió kockázatát. 
Így hát nem is csoda, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a FeelGoodSmart szenior tornánk, melyre, téged is várunk szeretettel, egyelőre Brassóban!

Rekreációs és fenntartó mozgásrendszerünk, a szeniorok számára teljes biztonsággal alkalmazható, hiszen nem szükséges a részvételhez különösebb sportolói előélet, csak elszántság, változtatni akarás és kitartás.

Sosincs késő belekezdeni! Tedd meg az első lépést még ma! Kezdj el sportolni egyedül vagy gyere el a csoportos tornánkra. Egy igazán vidám és befogadó közösség vár Téged is! Jelentkezz itt!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2019.02.17., 20:16


 
Biztosíts élhető jövőt fenntartható földművelési technológiákkal!

„Már a román agrárminiszter is észrevette, hogy a fenntarthatatlan mezőgazdasági technológiák talajpusztítása veszélyezteti az élelmiszer ellátást. Romániában évente a becslések szerint 100 millió tonna termőföldet vesztenek el a szél és vízerózió hatására. Olteniában 400 ezer hektár erózió által veszélyeztetett, Doljban pedig 100 ezer hektár vált homoksivataggá. Már a románok is felismerték, hogy baj van a földekkel.”

A fenti felhívással indult Kökény Attilának, a téma első számú szakértőjének, kétnapos Talajmegújító Mezőgazdaság előadássorozata.

Táplálkozási specialistaként, az átfogó állapotfelmérésen alapuló, személyre szabott programok elkészítése és követése során, egyre inkább látóterembe kerül az élelmiszerbiztonság, a minőségi táplálékok forrásának megtalálása. A tápértéket, nyomelemeket, vitamintartalmat kiüresített, pusztító termesztési technológiák ma már nemcsak a minőségi táplálkozást, de a jövő élelmiszer ellátását is veszélyeztetik.

A jogos igények irányítottak tehát ezek fele a képzések, tudások fele. És noha kiskertészetünkben már több elméletet gyakorlatban is megvalósítottunk sok-sok év során, a naprakész tudás és a magas minőségű táplálékforrások ismerete nélkülözhetetlenek szakértői-tanácsadói munkámban. A permakultúra és a TMMG technológia elméleti és gyakorlati képzéseit választottam most első körben és ezeken a területeken okosodtam az idén.

Mit is takarnak ezek a technológiák?

A permakultúra elmélete lényegében egy teljes filozófiai rendszerre épül, mely a Föld bioszféra védelmét, az emberek védelmét és a javak igazságos elosztását követeli.Gyakorlatban, leegyszerűsítve, vegyszermentes talajművelést jelent, mely imitálva a természetben található önmagukat fenntartó rendszereket, állatok, növények és mikroorganizmusok segítségével valósul meg, minimális hulladék, energia-, és emberi munkaerő szükséglettel.

A TMMG technológia pedig a talajt kizsákmányoló, intenzív mezőgazdaságot kérdőjelezi meg. A talaj természetes termékenységét minimum műveléssel, direktvetéssel, no-till (szántást nélkülöző) technológiával, takarónövények alkalmazásával, a talaj komplex táplálékhálójának újjáélesztésével, humusznöveléssel valósítja meg.

Elveikben közel állnak ezek a módszerek egymáshoz, lényegük a talaj megújítása, a talajszén, a humusz mennyiségének növelése, a biodiverzitás fenntartása. 

Te ismered és alkalmazod már ezeket a technológiákat? Napi élelmedet betudod szerezni megbízható, magas minőségű táplálékforrásokból? Gyakran szembesülsz a minőségtelen táplálkozás és a kizsákmányoló földművelés egészségügyi és környezeti következményeivel? Oszd meg velünk is tapasztalataidat!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2018.11.30., 13:31


 
Támogasd az önbecsülést, a hatékony kommunikációt! 

A szülők egyik legfontosabb célja, hogy segítsék gyerekeiket a függetlenekké válásban, hogy egészséges önbecsüléssel nélkülük is boldoguljanak.

A cél elérése érdekében a felnőttek sok időt és energiát fektetnek be, ennek ellenére időnként mégsem tudják, hogy kezeljék a kialakult helyzeteket. Nem csoda, hogy ilyenkor a legjobb szándék mellett is sokszor érzik magukat frusztráltaknak, zavarodottaknak, hibásoknak es magányosoknak.

Tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül ezekkel az érzelmekkel, sokan szembesülnek hasonló kihívásokkal. Teljesen normális, hogy azt érzik, hogy elfáradtak, hogy nem bírják tovább, hogy nem látják, hogyan tudnak továbblépni a fennakadásokon.

Az Adele Faber es Elaine Mazlish díjazott szerzők „Beszélj úgy, hogy érdekelje és hallgasd úgy, hogy elmesélje” című könyv alapján készült parenting workshop célja, hogy olyan praktikus és hatékony kommunikációs módokat mutasson be, amelyek a gyerekekkel való kapcsolatot kevésbé stresszessé és sokkal örömteljesebbé teszik, azáltak, hogy:

- Jobban kezeled majd gyereked negatív érzelmeit.
- Úgy tudod fegyelmezni, hogy azzal ne bántsd meg és ne távolítsd el magadtól.
- A gyereket sikerül bevonnod a közös tevékenységekbe.
- Segítesz a gyereknek, hogy magáról egy reális és pozitív képet alakítson ki.
- Egy tisztelettel és szeretettel teli légkört teremtesz.
- A konfliktusokat békés módon rendezed.

Akik már részt vettek ilyen workshopon, rájöttek, hogy  nincs probléma sem velük, sem gyerekeikkel, hogy a szülők nem kell tökéletesek legyenek, hogy létezik más szemszög is, amiből kiindulva másként láthatják a dolgokat, ami új viselkedést von maga után, más irányba tereli az energiát és ezek más, jobb eredményekhez vezetnek.

Mi több...

A tapasztalat azt mutatja, hogy az itt szerzett képességek, az itt tanult új viselkedési formák megoldást jelentenek nagyon sok, különböző munkaköri problémára is. 

A nézőpontváltást és a családi környezetben kialakított új képességeket magunkkal visszük, használni fogjuk a munkakörnyezetünkben is, ezáltal életünk két fontos területét hozzuk egyensúlyba.

Te ismered a parenting módszerét? Szívesen megtanulnád ezeket a technikákat, hogy gyereked önbecsülését és hatékony kommunikációját emeld? Írd meg nekünk!

Szerző: Palló Hunor
Utolsó frissítés dátuma: 2018.10.30., 10:23


 
Támogasd a hormonegyensúlyod speciális légzéstechnikával is!

Az egyre növekvő számú hormonegyensúly felborulásokhoz a környezeti hatások is nagymértékben hozzájárulnak, a minőségtelen, nyomelemekben és vitaminokban, tápanyagokban szegény táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stresszes életvitel, az alváshiány, a környezeti, ipari és kozmetikai szennyezés és egyéb külső ártalmak, beleértve a transzgenerációs (generációkon átívelő), hormonrendszerre destruktív, környezeti és életmódbeli szokásokat is.

A jó légzésnek kiemelt szerepe van a hormonműködésben is, speciális légzéstechnikák elsajátításával és gyakorlásával pedig célzottabban is hatni tudunk mirigyeink harmonikus működésére.

Egy ilyen egyszerű technika az egyperces légzés, mely  rendszeres gyakorlással, segíthet az ellazulásban, tisztítva az agyi ködöt és harmonizálva a hormonműködést.

Így gyakorold minden este elalvás előtt!

- Érintsd össze mindkét kezeden a hüvelykujjadat és a mutatóujjadat majd csukd be a szemed.

- Lélegezz be 20 másodpercig, majd 20 másodpercig tartsd vissza a levegővételt és szintén 20 másodpercig lélegezz ki.

- 5 másodperces szünetekkel folytasd a gyakorlatot, egyre növelve a belégzés, visszatartás és kilégzés idejét és a tüdőd kapacitását. Ismételd meg a teljes légzéssort legalább háromszor!

*A légzéstechnika forrása: www.mindbodygreen.com

Lélegezz a hormonegyensúlyodért és oszd meg velünk is tapasztalataidat! 

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2018.09.24., 11:19


 
Így őrizd meg mentális egészséged!

Először is tisztázzuk, hogy melyek az egészség összetevői. Az egészség testi, lelki, szociális és spirituális összetevőkből áll. Az egészségpszichológia meglátásai szerint az egészség megőrzése a testi és a lelki egyensúly fenntartásából, helyreállításából áll. Az egészséglélektan középpontba helyezi a lelki, azaz mentális egészséget, illetve annak testi és társadalmi egészséggel való összefüggését. A mentálhigiéné nem egyszerűen ismeretekről szól, hanem egy szemléletmód, amely több lélektani problematika szerves egységben való látását feltételezi. Több részterületből áll és egyik fontos alappillére a saját magunkkal való törődés fontosságára hívja fel a figyelmet. 

A lelki egészség kritériumai: 
- rendelkezzünk megküzdési képességekkel;
- sajátítsuk el és tanuljuk meg kezelni a stresszt;
- rendelkezzünk önkontrollal;
- legyünk lelki egyensúlyban;
- tanuljuk meg a helyes önértékelést (önismeret jelentősége);
- legyen autonómiánk,
- rendelkezzünk az expanzívitás, azaz táguló érdeklődés ismeretével;
- térképezzük fel képességeinket, késztetéseinket;
- ismerjük fel a változásra/változtatásra való képességünket;
- érzelmileg váljunk éretteké (pl. szeretet adására és kapására);
- vegyük igénybe a társas támogatást;
- rendelkezzünk önszabályozóképességgel.

Íme 5 tipp lelki egészségünk megőrzésére:
1. 2018-ban szinte lehetetlen megszabadulni a technika vívmányaitól. A digitális világ beszippant minket. Az okoskészülékek életünk részévé váltak, rengeteg információval bombázzuk magunkat, szinte állandó interakcióban vagyunk, ami károsan hathat mentális egészségünkre. Hajlamosak vagyunk túlságosan elfárasztani magunkat, elveszünk a problémák tengerében, keveset mozgunk, érdektelenné válunk. Ezért járjunk többet a természetbe, mozogjunk, találjuk meg a számunkra kedvező mozgásformát. Ismerkedjünk a csenddel is. A ma emberének ez nem könnyű, ám nem is lehetetlen feladat.
2. Vonuljunk vissza a barlangunkba. Legyen egy saját biztonságos terünk, ahol béke van és elfogadás. Ezt meg kell tanulnunk és gyakorolnunk. Csak a kezdet nehéz, mint bármiben. Ne feledjük, gyakorlás teszi a mestert!
3. Minden nap írjunk le három dolgot, amiért hálásak vagyunk az életben. Tegyük ezt szokásunkká. Esetenként vezessünk naplót. A hálás ember nem panaszkodik, a pozitív gondolatok kerülnek előtérbe.
4. Fogadjuk el, hogy sebezhetőek vagyunk, ne harcoljunk ellene. Sírjuk ki,  vagy írjuk ki magunkból, ha szomorúak vagyunk, megbántottak minket. Így könnyebb feldolgozni. Ha van valaki, aki őszintén figyel ránk, megoszthatjuk vele érzéseinket, gondolatainkat. Ha nagy a teher forduljunk szakemberhez, pszichológushoz, mentálhigiénés szakemberhez, lelki gondozóhoz. Őket erre képezték ki, a szakszerű segítésre. Keressük meg a megfelelő személyt, akivel rezonálunk.
5. És végül ne agyaljunk túl sokat. Ne gondoljuk túl a dolgokat, egyszerűsítsünk. A kevesebb néha több.

Szerző: Horváth Éva
Utolsó frissítés dátuma: 2018.07.30., 22:52


 
Kerüld a kozmetikumok veszélyes adalékanyagait!

Hogyha laikusként kezedbe veszel egy arc-, testápolókrémet és elkezded elolvasni a hatóanyagait, nagy valószínűséggel nem fogod megérteni, hogy melyek azok az összetevők, melyeket kerülnöd kell. Az európai uniós szabályzat szerint ugyanis az INCI lista van megjelenítve a leírásokon, mely univerzális nyelvezetű és hogyha nincs feltüntetve legalább angolul, hogy mit is jelentenek az illető hatóanyagok, sajnos nem fogod tudni ezeket beazonosítani.

Az uniós szabályzat szerint, az anyagok feltüntetési sorrendje az alapanyagok mennyiségét veszi figyelembe, tehát az az összetevő az első megjelenő a listán, melyből a legtöbb van egy termékben és így tovább, sorban következnek az egyre csökkenő mennyiségű hatóanyagok. Ha például a víz van elsőként feltüntetve a csomagoláson, ez azt jelenti, hogy az adott termékben a vízből van a legtöbb, de hogy milyen vizet használtak fel, az nincs meghatározva, ez lehet csapvíz, desztillált víz vagy más olcsó verzió. A víz kényes anyag amúgy, nem keveredik az olajokkal és többet állva bacillusok is elszaporodhatnak benne. Ezt kivédendően általában mesterséges tartósítószerekkel elegyítik. Azért pedig, hogy az olajokkal tudjon keveredni emulgeáló szereket használnak.

Bemutatom most a kozmetikumokban fellelhető legkárosabb adalékanyagokat.

1. PEG–emulgeálóanyagok

A PEG-emulgeálóanyagok áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt, melybe így könnyebben bejutnak egyéb káros szennyező anyagok. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a PEG-10M, PEG-14M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8.
Hogyha sérült a bőrfelület, akkor különösen ajánlott a PEG-emulgeálóanyagokat tartalmazó termékek (krémek,testápolók) kerülése. Minél kisebb az összetevő száma, annál könnyebben felszívódik a vegyület a bőrön át.

2. Triklozán

A triklozán mint antibakteriális, gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható, mint fogkrémekben, szappanokban (különösen a folyékony szappanokban), dezodorokban, borotválkozásutáni szerekben, szájvizekben.
Hormonháztartást zavaró hatású anyag, antibiotikum-rezisztenciát is okozhat.

3. Parabének

Főként nagy víztartalmú termékekben találhatóak, samponokban, hajbalzsamokban, hidratálókrémekben, borotvazselékben, arclemosókban, bőrradírokban, síkosítókban, napvédősprayekben, fogkrémekben, tusfürdőkben, egyéb hajápolási és hajszínezőkészítményekben, krémekben, ajakápolókban és rúzsokban is.
Élelmiszerekben E214 - E219 jelzésekkel jelölik.
A parabének károsíthatják a hormonrendszert (mivel a női ösztrogénhormon hatását utánozzák), a nemzőszervek fejlődését hátráltatják, allergen-hatásai is lehetnek.
Több kutatás is feltételezte, hogy a főként dezodorokból származó parabének összefüggésben állhatnak a mellrák kialakulásával. A propil- és butilparabén hormonális hatásúak lehetnek. Az etil- és metilparabéneket –az engedélyezett koncentrációban– biztonságosaknak tekintik.

4. Formaldehid

Formaldehid szennyezés leginkább a fakészítményekből kerül belénk, méghozzá a lakásunk levegőjéből (bútorok, padlók, ajtók, farost- és rétegelt-lemezek formaldehidalapú műgyantaragasztó anyagai, hang- és hőszigetelőhabok), de számos kozmetikum is tartalmazhat formaldehidet, bár ez általában nem közvetlenül van a kozmetikumokban, hanem más termékből szabadul fel.
Ismert formaldehidforrások a kozmetikai termékekben a DMDM hydantoin, Imidazolidinil Urea, Diazolidinyl Urea, Quaternium 15, Nátrium-hidroxymetilglicinate, 2-bromo-2-nitropropán-1,3-diol vagy más néven Bronopol.
A formaldehidek megtalálhatók a folyékony szappanokban, fogkrémekben, szemhéj-és szempillafestékekben, samponokban, tusfürdőkben, körömlakkokban, hajzselékben, de babasamponokban és babaszappanokban is akár.
Erős allergenizáló hatása van, irritálja a nyálkahártyát, daganatkeltő is lehet.

5. 1,4 dioxane

Hiába keresnénk a legtöbb kozmetikum összetevőinek listáján, ugyanis az etilén-oxiddal kezelt vegyületek szennyezőanyagaként kerülnek a termékekbe.
Megtalálható habzó kozmetikumokban, samponokban, folyékony szappanokban és habfürdőkben.
Átjutva a bőrfelületen károsítja a vesét, az idegrendszert, a légutakat és valószínűleg rákkeltő is. Mindezen káros hatások elkerülhetőek lennének, hogyha a gyártók olyan alapanyagokat használnának, amelyek etilén-oxid hozzáadása nélkül is eléggé kíméletesek.

6. Policiklikus pézsmák, mósuszvegyületek

A szintetikus pézsmák elterjedt illatanyagok a parfümökben.
A pézsma különböző vegyületei megzavarják a hormonháztartás működését.
A mósuszvegyületek felhalmozódnak az emberi szervezetben és a környezetben. Irritálják a nyálkahártyákat és allergiát okozhatnak. Lehetséges rákkeltő illetve májkárosító hatású anyagok. Mint illatanyagot, sajnos nem kötelező a kozmetikumok címkéin feltüntetni.

A legkárosabb összetevőkön túl több ellentmondásos anyagot is használnak a kozmetikumokban. Ezek közül megemlíteném a flatátokat, az oxybenzont, az antioxidánsokat (BHA, BHT), a nanorészecskéket, a mikroműanyagot.

Mit tehetsz a fentiek ismeretében bőröd egészséges ápolásáért? 

- Elsősorban a minősített, tanúsított kozmetikumokat keresd! Biokozmetikumok esetén a gyártó cég mindig köteles tanúsíttatni a kozmetikumokhoz felhasznált alapanyagok eredetét, a kozmetikum receptúráját, gyártási eljárását és üzemi feltételeit is;
- Használj lehetőleg illatanyag nélküli, kevesebb színezéket tartamazó és minél egyszerűbb, tartósítószermentes termékeket;
- Ne bízz mindenáron a termékeken szereplő „hipoallergén”, „bőrgyógyászok által tesztelt”, „természetes”, „bio”, „érzékenybőrre” feliratokban. Inkább próbáld megérteni az összetevők listáját és megtalálni az ideális terméket;
- Mindig olvasd el és vedd komolyan a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetéseket, melyek sokszor veszélyes vegyületek jelenlétéről árulkodnak;
- A kozmetikumok használata esetén fellépő nemkívánatos mellékhatás(ok) jelentkezése esetén fordulj orvoshoz és jelentsd a problémát a kozmetikumok ellenőrzésére jogosult hatóságnak is;
és végül pedig,
- Ha szépülni vágysz, ne csak a kozmetikai eszközök jussanak eszedbe, hanem teljes életviteledet vedd figyelembe. Az egészséges táplálkozás, a napi minimum hét-nyolc óra nyugodt, pihentető alvás, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése és a jó közérzet látványosan megszépítheti az embert, alattomos mellékhatások nélkül.

Te hogy ápolod, varázsolod egészségesebbé a bőröd? Írd meg nekünk!

Szerző: Györfi Andrea-Beáta
Utolsó frissítés dátuma: 2018.07.15., 18:28Lélegezz helyesen!

A mai ember elfelejtett lélegezni. Pontosabban helyesen lélegezni. Mit is jelent ez? Megszoktuk, hogy csak felszínesen, néha kapkodva, máskor pihegve vegyünk levegőt, hiszen felgyorsult világunkban nincs idő odafigyelni a légzés milyenségére és mélységére. Az állatok, gyermekek még tudják ezt, teljesen ösztönösen. A levegőt mélyen leszívják, helyesen szabályozzák a ki-be légzést és a rekeszizom mozgását.

A rekeszizom, ami a légzés kulcsfontosságú izomzata, a mellkasi szerveket választja el a medenceövi szervektől. Amikor beszippantjuk a levegőt, tüdőnk megtelik oxigénnel, kitágul és lenyomja a rekeszizmot a medenceövi szervek felé. Ugyanez történik fordítva kilégzéskor, a rekeszizom megemelkedik, kicsit összepréseli a tüdőt, szívet és a mellkas összehúzódik. Aki jól lélegzik, annál észrevehető, hogy belégzéskor a hasfal kicsit kidomborodik, kilégzéskor behúzódik. Ez az egészséges, ösztönös, rekeszizmot bekapcsoló légzés. Sajnos mi ettől elszoktunk és pont fordítva lélegzünk, még akkor is, amikor mélyen beleszippantunk a levegőbe.

Az egész szervezet meghálálja a helyesen bevett oxigénmennyiséget. Beindul az anyagcsere, az agy nagyobb oxigénellátásban részesül és megnyugtatja, kiegyensúlyozza az idegrendszert, felfrissülünk, újjászületünk.

Tapasztalatom szerint, ha valaki javítani szeretne életminőségén, fontos, hogy szakember irányításával, elsajátítsa a légzéstechnikákat, úgy külön, mint mozgásmintákba helyezve. A helyes légzés és mozgás segíti a gerincoszlop dinamikáját és az egészséges testtartás rögzülését, a tüdő kapacitásának növekedését, a vérkeringés szabályzását. A medenceövi szervek pedig, főként a bélrendszer, jótékony masszázsban részesülnek.

Összességében a gerincoszlop, mellkas és medenceöv izomzatainak légzés és mozgásminták általi karbantartása a cél, hiszen ha azok jó állapotban vannak, akkor a belső szerveket is biztonságosan tartják, előserkentve működésüket.

Kicsit filozófikusan fogalmazva, a légzés olyan, mint a körbetánc, ritmusa van, akár az életnek. De nem mindegy, hogyan tesszük meg a tánclépéseket: odafigyeléssel, gyakorlással, önfegyelemmel, sőt önátadással tanuljuk meg őket egybefűzni. Ilyen a helyes légzés is. Munkát, energiát, fegyelmet igényel. Így a káoszból fokozatosan kiemelkedik a ritmus és megszületik az áldásos, életadó ki-belégzés.

Figyeled a légzésed? Helyesen lélegzel? Írd meg nekünk!

Szerző: Lay Zsóka
Utolsó frissítés dátuma: 2018.06.15., 16:39Óvd a pajzsmirigyed!


Egyre többen és egyre fiatalabban szembesülnek manapság pajzsmirigyük elbillent működésével.

És bár sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek, tudnunk kell, hogy egy olyan mirigyünkről van szó, melynek hormonjai a teljes szervezetünk működésére hatással vannak! Hormonjai irányítják a test anyagcseréjét, szabályozzák a testsúlyt, a testhőmérsékletet, a szénhidrátanyagcserét is. Segítik a tápanyagok lebontását, a teljes mirigyrendszerre és az idegrendszerre is hatással vannak.

Az eltérő funkcionalitás okai sokrétűek, de a környezeti behatásokra mindenképp jó kiemelten figyelni. 

Táplálkozással, megfelelő nyomelem-, vitaminfogyasztással, a testünk teljes mirigyrendszerének egészségvédelmével és minőségi mozgással sokat tehetünk e fontos mirigyünk egészségéért. A ma emberének többszörösen is tennie kell pajzsmirigye védelmében, főként, hogy egyre gyakrabban hangoztatják az ipari katasztrófák, mint például a csernobili katasztrófa, évtizedekre kiterjedő, közvetlen negatív hatásait is. Tehát, az összeadódó okokat még nehezebb korrigálni életmóddal.

A nyomelemek, vitaminok közül a jódnak és a szelénnek van kiemelt szerepe a pajzsmirigy működésében, de a megfelelő cink, vas és rézellátottság és bizonyos antioxidánsok is kiemelten  fontosak lehetnek. Többnyire, egy jól kialakított, tápanyagösszetevőket optimálisan tartalmazó étkezéssel pótolhatók a vitaminok, nyomelemek. Kiegészítőkkel is javasolható a pótlás esetenként, ilyenkor mindig figyelembe véve az egyéni biokémiai jellemzőket és a szervezet nyomelem, vitaminellátottságának pontos összképét. 

A gyulladásokat fokozó életmód, táplálkozás is okozhat problémákat, egyre gyakoribbak a pajzsmirigy autoimmun megbetegedései is. Úgyszintén problémásak a goitrogének, a pajzsmirigy működését gátló  vegyületek. Ezek nagy mennyiségű és nyers fogyasztását is kerülni kell. Goitrogéneket a keresztes virágú növények (mint például a káposzta, karfiol, kelbimbó), a magasabb keményítőt tartalmazó növények és egyes gyümölcsök, de szója alapú készítmények is  tartalmaznak.

Júniusban regisztráltam egy nívós pajzsmiriggyel kapcsolatos, orvostudományi központ által szervezett online táplálkozási konferenciára, a tudást pedig beépítem programjainkba, hogy minden életmód-eszközzel is támogassuk az oly fontos pajzsmirigyünk optimális funkcionalitását!

Te mit teszel a pajzsmirigyed egészségének megőrzése érdekében? Oszd meg velünk tapasztalataidat!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2018.05.30., 12:18A rejtélyes fasciarendszer

Bár gyakran találkozunk manapság olyan felhívásokkal, melyek mozgás nélkül is minőségi életet ígérnek, minduntalan bebizonyosodik, hogy testünk bizony mozgásra teremtetett. Ezt igazolja rejtélyes kötőszöveti rendszerünk struktúrája és működése is, az úgynevezett fasciáé, melyet nemrég kezdtek el alaposabban tanulmányozni.  

A múltban szerepét jócskán alulbecsülték, majdhogynem csak a narancsbőr kapcsán emlegették. Mára már megállapították, hogy ennél sokkal, de sokkal nagyobb befolyása van a testünkre. Kötőszövetünk egészsége úgy a mozgásszervek megfelelő működését, mint sok, a mozgásrendszertől teljesen eltérő kórkép megelőzését is szolgálhatja (például a daganatos sejtek szórásában is közrejátszhat a legújabb kutatások szerint). De egyik fontos érzékszervünknek is megjelölték nemrég, mert tele van receptorokkal és idegsejtekkel. 

A fascia az a testünket tetőtől talpig körbeburkoló kötőszövet tehát, mely  összetart minket és bár korábban csak a csontváznak tulajdonították ezt a funckiót, mára már egyre inkább bebizonyosodik, hogy ebben az értelemben a fascia is kiemelten jelentős. A minden szervünkün keresztülhaladó és teljes testünket összetartó kötőszöveti rendszer éppen ezért mindennel összefügg.

Kötőszöveti szerkezetünk egészségét, a genetikán túl, meghatározza a megfelelő mozgás, a jó hidratálás, a táplálkozás és hengerezéssel is befolyásolható valamelyest az állapota. Mozgás hiányában vagy egyoldalú mozgás folytán a kötőszöveti szálak összetapadnak és ezek következtében állapotromlás következhet be, mely nemcsak a mozgásszerveket érintheti, de közvetve akár a hormonrendszerre is hatással lehet.

A fascia-barát mozgás lazítja, puhítja a kötőszövetet, különbözik a csupáncsak izommunkát központba helyező edzésektől. 

Májusban részt veszek egy szakmai fasciaképzésen és saját mozgásprogramjainkat is fascia-hatékonnyá alakítjuk!

Te mit tudsz a fasciáról? Milyen a te kötőszöveted állapota? Ismersz már fascia-barát mozgásformákat, a kötőszövetet lazító egyéb technikákat? Eredményesen hidratálsz? Írd meg nekünk!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2018.04.27., 18:13A jó alvás erősít! 

Az egészséges alvási szokások nagy különbséget tudnak hozni életminőségedben, mi több a hormonok harmonikus működését is jelentősen befolyásolják. Ezek, igazából, egy úgymond jó alvási higiéniát jelentenek.

Megváltozott életvitelünk,az erős teljesítési kényszer, a nagyobb stressz sokszor hat manapság a minőségi alvás ellen, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. Ahogy az egyéb, testünkkel kapcsolatos egészségügyi normákat, úgy a helyes alvás higiénéjét is megtanulhatjuk és gyakorolhatjuk sikerrel.

Íme 3+1 tipp minőségi kialváshoz!

1. Alakíts ki egy személyes alvásprogramot, melyhez hosszútávon következetesen viszonyulhatsz. Tehát közel azonos időben feküdj és ébredj. Hogyha 80%-ban sikerül követned a saját időzítésed, a 20% bűnözés abszolút elfogadható. Személyes tapasztalataid szerint formáld a programod, szabadon! Vedd figyelembe munkaritmusod, szokásaidat és azt is, hogy lefekvéskor, mikor álmosodsz el általában és hogy pontosabban hány óra elegendő neked a pihentető kialváshoz. Ez egyénileg is nagyon változó! Hogyha éjszakai műszakban is dolgozol, akkor nyilvánvalóan teljesen másként kell formálnod a rendszeredet. Ne büntesd magad, ha nem mindig sikerül a pontos elalvás, tudd be ezt a kivételes 20%-nak.

2. Az elalvás előtti esti tevékenységed tudatosan formáld, mellőzd a kék fényt sugárzó elektronikus eszközök (okostelefon, tablet, számítógép) használatát. A kék fény elnyomja a melatonin hormon termelődését és rontja a pihenés minőségét. Az okos eszközök helyett válassz olyan tevékenységeket, melyek támogatják a jó minőségű pihenést, például egy esti sétát, hagyományos olvasást, beszélgetést. De nyugodtan megtervezheted a másnapodat is, csupáncsak azt vedd figyelembe, hogy az okostelefonod határidő applikációjába még ágyba fekvés előtt jegyezd be a teendőidet!

3. Teremts jó környezetet az alváshoz: ne legyen túlfűtve a hálószobád, sötétítsd be teljesen az ablakokat, zárd ki a zajokat és legyen kényelmes, gerincbarát ágyad és matracod. Akár nappal is tesztelheted, hogy mennyire megfelelőek a körülmények, de napközben ne aludj többet, mint 20-30 percet! 

És végül:

+1. Tanulj éber meditációt, más néven mindfulness technikát! Ez nem egy kényszerített, elmélyülő relaxáció –melyet nem mindenki szeret vagy képes gyakorolni és sok esetben nyomasztó, ellentétes hatást válthat ki, például amikor a hosszas meditáció  ellenére sem sikerül az ellazulás–, hanem egy hatékony, tudatos jelenlétre alapozó technika, mely a pillanatnyi állapotra helyezi a hangsúlyt és segít a gondolatokat a jelenre összpontosítani.

Vannak egyéb, jó alvás-praktikáid is? Oszd meg velünk!

Szerző: 
Nagy Andrea

Utolsó frissítés dátuma: 2018.03.28., 11:25Edzd jól a gerinced!

A modern kor embere, hajszolt életvitelében, gyakran teljesen elfeledkezik arról, hogy gerincünk az egyik legfontosabb szervünk, mely nem csupán testünk tartóoszlopa, de a gerincvelőt is védi, a gerincvelői idegek kiléptetője is. Mozgásos tréningeken és a hétköznapokban is egyre gyakoribb panaszok a gerinc fájdalma, a legkülönbözőbb gerincproblémák és olyan statikai eltérések, tartásgondok is, melyek közvetlenül szintén kötődnek a gerincoszlop állapotához.

Februárban Bene Máté Gerincakadémiáján, egy trénereknek szóló gerincképzésen vettem részt, ahol mélységében ismerhettem meg a gerinc fitneszkoncepcióját, a prevenció és mozgásterápia új, úttörő alapelveit. Remek volt a képzés, nagy ismeretanyaggal és forradalmian új szemlélettel. Néhány fontos következtetést veled is megosztok.

1. A funkció meghatározza a struktúrát! Vagyis ahogy használod, pontosan olyanná válik a gerincoszlopod!
2. Ma az átlagos, tünetmentes felnőttek nagy százalékának van valamilyen mértékű porckorong kiboltosulása, kezdődő vagy már kialakult sérve. És hogyha egy ilyen felnőtt mozgásterve, edzésprogramja nem veszi figyelembe gerincoszlopa aktuális jellemzőit, könnyen megjelenhetnek a tünetek és akár súlyosbodhat is az állapota.
3. Csupán az izmok erősítése nem elegendő a megfelelő karbantartáshoz. Gyakoriak a rosszul berögződött mozgás és tartásminták, melyek megrövidült-megnyúlt izmokat és ezáltal teljes inbalanszot eredményeznek. A helyes mozgásmintákat is újra kell tanulni, a mobilitást is biztosítani kell. 
4. A gerincnek bár nem minden mozgás megfelelő, de akár a helytelen mozgás is jobb lehet, mint a teljes inaktivitás. Tudni kell azonban, hogy a hibásan kivitelezett mozgáselemek tünetek megjelenéséhez is vezethetnek, ezért fontos, hogy a karbantartás, reedukáció folyamatában szakmailag képzett trénerek segítsenek. 
5. És végül egy jó hír: A gerinc nevelhető, mobilitása növelhető! Karbantartása életminőségünk javulását jelenti!

Te jól gondozod a gerinced? Ismered a rosszul beidegződött mozgásmintáidat, kijavítottad már ezeket, hogy hosszútávon örülhess a szabad és fájdalommentes mozgásnak?

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2018.02.25., 15:22Még két motiváció, hogy hidegben is mozogj a szabadban!


Szervezetünk adaptálása az extrémebb hőmérsékletekhez egészségünkre is pozitív hatással van. Így sok tévhittel ellentétben, hidegben is jótékony a szabadban mozgás. Miért is hasznos?

1. A rendszeres, alacsony hőmérsékleten történő mozgás, edzi a testünket és magasabb kalóriaégetést is biztosít

Hidegben erőteljesebben dolgozik a szív, így felgyorsul a vérkeringés, az anyagcsere. Immunrendszerünk is erősödik. Aki rendszeresen mozog kint, védettebb lesz az influenzás és felső légúti betegségek ellen.

Hidegben sportolva észrevétlenül is intenzívebbé válik a mozgás, magasabb a kalóriaégetés. A legújabb tudományos kutatások szerint a nyugati társadalmak egyre szaporodó súlyproblémáihoz az is hozzájárul, hogy egyre kevesebbet tartózkodunk télen a természetben, így a zsírsejtek nem tudnak átalakulni barna zsírszövetté, mely korlátozhatná a zsírtöbbletet.

2. A téli napfényben a kedvünk is jobb lesz és vizuális, társas élményekkel is gazdagodunk

A téli hangulatzavar is megelőzhető szabadban mozgással. A természetes fény, a napsütés sokkal több fényerőt nyújt, mint a mesterséges megvilágítás és a kinti mozgással részben az oly fontos napfényvitamint is pótolhatjuk. Mindezen túl az új élmények, a téli táj látványa, a közös tevékenységek lélekben is feltöltenek.

Te is mozogsz a szabadban hidegben is? Milyen testmozgást kedvelsz leginkább?

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2018.01.28., 20:07Idén én így ünnepelek! 

Az ünnep azért ünnep, mert más, mint a hétköznapok és időben is jól behatárolt. 

Fogyasztói társadalmunkban ezek az időszakok egyre inkább elveszítik különleges, meghitt és örömet hozó jellegüket. Ezért megbeszéltük a családommal, hogy az idén a legtudatosabban készülünk arra, hogy az ünnep újra ünnep legyen.

Először is, jó időben megtervezzük a közösen töltött időt és azt is, hogy konkrétan hogyan ünnepelünk.

Tanakodtunk, hogy mit ajándékozzunk egymásnak? A sok tárgy már-már teher és nemcsak fizikai értelemben, de a bensőséges közös élményektől, a gondolati és lelki elmélyüléstől is elvonja a figyelmet. Természetesen szükségesek azért a tárgyak is, hisz kifejezői az egymás iránti érzelmeknek, de döntésünket most az aranyközépút, a mértékletesség fogalmai vezették. A gyerekeknek a fa alá szánt meglepetéseket idejében megvásároltuk. A barátoknak és a vendégeknek, meghívottaknak pedig helyi ügyeskedő kézművesektől, profi kisvállalkozásoktól rendeltünk apró kedvességeket és saját személyre szóló kiegészítésekkel gazdagítottuk ezeket. Például szavakat ajándékoztunk, személyre szóló üzeneteket a figyelmességek mellé.

A minimális tárgyi ajándékon túl, csak egészségcélokra és kultúrára, tudásra és élményekre költünk idén! Színház-, koncertjegyek, ajándékkuponok különböző edzéstípusokra, belépők érdekes és hasznos közösségi eseményekre, előadásokra, prémium képzések, továbbképzések, élménydús kikapcsolódások, utazások, befektetési betétek, jótékonysági gálák vagy események, olyan online applikációk vagy offline programok melyek segítik az egészségcélok elérését – ilyen és hasonló ajándékok közül válogattuk össze a legóhajtottabbakat.

Az ünnep a pihenés időszaka is! Ezért, ha egész évben vásároltunk és szaladgáltunk, akkor az ünnepnek ilyen értelemben is másnak kell lennie. A bevásárlást többnyire helyi vásárokból vagy jól bejáratott forrásokból (akár online boltokból is), de saját terményeinkből szintén, már hetekkel előbb megoldottuk, az ünnepek alatt nem tervezünk sorban állni sehol. Idén a vendégváró süteményeket a szakszerűen ezzel foglalkozó reformcukrásztól rendeltük. A közös sütést-főzést maximum egynaposra terveztük és új recepteket is kipróbálunk – ez is egy jó élmény lesz! 

Sok időt töltünk egymással, pihenéssel, feltöltődéssel, beszélgetéssel és mozgással. A hagyományokat és az újat összefonjuk, hogy az ünnep ünnep legyen. Tánc is lesz, közös éneklés és parti, utazás, szánkózás (ha lesz hó)! A szabadnapokon pedig egy erdei túrára is elmegyünk.

Te hogy ünnepelsz az idén?

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.12.16., 13:41Fűszerezd az ételed!

A fűszerek nemcsak ízt és eszenciát adnak ételeinknek, de olyan értékes hatóanyagokat is tartalmaznak, melyeket más táplálékokból, ilyen formában, nem feltétlenül tudunk szervezetünkbe juttatni, mint alkaloidokat, glikozidokat, flavonoidokat, csersavakat, terpenoidokat, illóolajakat és más természetes anyagokat.

A fűszereket már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták többnyire gyógyszerként, a rómaiak és görögök pedig az élelmiszerek konzerválására is. A történelem során pedig olyan fűszernövényekkel is találkozhatunk, melyek ára egyenesen az aranyéval vetélkedett.

Tagadhatatlan, hogy a fűszerezés, ízesítés az ételek élvezeti értékét nagyban növeli, de ezen túlmenően a fűszerek használata a teljes értékű, változatos táplálkozásunknak is alapja. A fogyasztói társadalmak megadózisú hatóanyagbevitelének korában, a kiegyensúlyozott, változatos fűszerhasználat gyakran háttérbe szorul, holott hosszútávon épphogy a mértékletes és sokoldalú fogyasztás az előnyösebb. Speciális helyzetekben kúraszerűen akár nagyobb hatóanyagtartalommal is alkalmazhatóak a fűszerek, ezekben az esetekben azonban mindig mérlegelni kell a sajátos állapotokat és sok-sok egyéb egészségügyi és egyéni tényezőt is figyelembe kell venni. Mértékletes, sokszínű alkalmazással a fűszerek csak pluszt hoznak táplálkozásunkban, örömöt az érzékszerveinkenk, értékes hatóanyagokat testünknek.

Gyakran kérdezitek, hogy biztonságosan használhatjuk-e az egzotikus fűszereket is vagy csak a helyben fellelhetőket? A fűszerek már a 13-ik században kalandos hajóutakon jutottak el Indiából Európába és éppen ezért megbecsült árucikkek voltak. Nincs okunk ma sem idegenkedni más világtájak ízeitől, főként, hogy ma már sok egzotikus fűszernövény kerti termesztése is elterjedt és elfogadott lett. Javasolt a fűszereket friss formában vagy egészben szárítva megvásárolni, beszerezni és nem porként, filteresen.

Egyik kedvenc fűszerem a kardamom. Sütemények, italok, sültek ízesítéséhez is használom. Nemrég az alábbi mangóitalt készítettem el kardamomos ízesítéssel. 
Hozzávalók: 30 dekagramm érett mangó, 2 deciliter víz, 4 deciliter natúr joghurt, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 1 fél citrom leve, 4 darab zöld kardamom magjai, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál rózsabors.
Elkészítése: Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és néhány percig keverjük, míg sűrű keveréket nem kapunk. Poharakba töltjük és kész is van a finom, fűszeres ital!

Próbáld ki te is ezt az aromás italt! Egészségedre! Neked melyik a kedvenc fűszernövényed? Milyen ételeket, italokat ízesítesz vele? Elküldheted e-mailen vagy a honlapon direkt!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.11.05., 16:054 gondolat arról, hogy hogyan alakíts saját, jól működő életmódprogramot

1. Ismerd meg önmagad!

Életmódprogramod alakításában az önismeret, a pszichológiai kontextuson túl, jelenti a tested, szervezeted működésének megismerését de szokásaid, életviteled átfogóbb elemzését is. 
Két jól szemlélető példát hozok most ezekre szakmai gyakorlatomból.
Kliensem, Annamária sokáig követett divatdiétákat, mígnem a több év alatt összeadódó negatív hatások súlyos anyagcsere problémákat eredményeztek esetében. Egy átfogó vizsgálat során derült ki, hogy Annamária szervezetében genetikailag alacsony és nem hasznosul megfelelőképpen a vérzsír. Ő pedig évek óta a zsírcsökkentett trendeket követte táplálkozásában. Az előző megállapítás csak egy szűk szegmense volt Annamária személyre szabott programjának, melynek keretében sokkal összetettebben ismerhette meg szervezete sajátos működését és melynek segítségével időben egy minőségi ugrást tudott elérni életvitelében. Megértette, hogy nem követhet olyan étrendeket és életmódprogramokat, melyek másoknak beváltak, csak azért, mert ezek valakinél jól működtek.
És hogy mennyire fontos, hogy szokásaidat, életviteledet is górcső alá vedd, azt talán a következő eset érzékelteti jól. 
Áron életmódprogramjában a napi több tíz kilométeres szaladás kiemelten szerepelt. Csupáncsak azzal nem számolt, hogy ezt hosszútávon lehetetlen lesz tartania. Több év kísérletezés után, Áron belátta, hogy valószínű a rendszertelen, ugráló programja eredményezte egészégügyi problémáinak egy részét. Átfogóan kielemezve szokásait és programját, utólag sikerült kialakítania egy olyan ütemezést, mely sokkal kiegyensúlyozottabban építi be a mozgást heti-rendjébe.

2. Magadhoz viszonyíts, ne máshoz!

Gyakran találkozok, a személyre szabott táplálkozási- és életmódprogramok kialakítása során, a másokhoz való összehasonlításokkal. Olyan szeretnék lenni, mint..., úgy szeretnék kinézni, mint..., miért nem vagyok olyan, mint...
A frusztráció, melyet ezek a viszonyítások szülnek, általában sokkal jelentősebb, mint a motiváló erő. Mert bár fontos, hogy példaképeink legyenek, de nem lehet teljesen irreleváns elvárásokkal, feszélyezettség nélkül, olyan eszményképeket csodálni, akiknek merőben eltérő az életvitelük a sajátunkétól.
Testi alkatunkat, bizonyos adottságainkat sem tudjuk természetes módon úgy megváltoztatni, hogy ez ebben a kontextusban ideális legyen.
Sokkal egészségesebb, ha magadhoz viszonyítasz és nem máshoz! Racionális célok kitűzésével, az innen indulok és ide szeretnék eljutni helyzet-cél meghatározáson belül!

3. Légy türelmes és kitartó! Ne ess a ló egyik oldaláról a másikra!

„Elkezdtem naponta 40-50 kilométert biciklizni és fogyókúrázok is. Egy hónap alatt 5 kg-ot fogytam már” – mondta egyik ismerősöm még tavaly tavasszal. Nemrég találkoztam vele és megkérdeztem tudja-e tartani a kitűzött mozgástervet. Mint kiderült nem és a lefogyott kilók is mind visszamentek, sőt még pluszba is felszedett néhányat. 
Egy jó életmódprogram hosszútávon működik, kiegyensúlyozott ritmust nyújt és nem a megvonásokon, ide-oda ugrálásokon alapszik. Nyilván, hogy időközben fimonítható és alakítható, hisz az élet is állandó változás, de a kitartás és az alapirány türelmes követése elengedhetetlenek az eredmények elérésében!

4. Találj támogatókat, elfogadó közösséget!

A támogatók, az elfogadó közösség már félsiker! Segítő környezetben sokkal könnyebb követned az utad, a pozitív visszajelzések pedig csak tovább erősítenek! 

Elkezdenéd az okos irányváltást? Van már egy saját, jól működő életmódprogramod? Kérj segítséget bátran! Oszd meg velünk élményeidet!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.10.01., 12:28Szétnyílt az egyenes hasizmod? 
Regeneráld sajátos izomfejlesztéssel, hatékonyan és kíméletesen!

A kitüremkedő, hangsúlyosan kidomborodó vagy éppen megereszkedett, formáját vesztett hasfal gyakran a rectus diastasis, azaz a szétnyílt hasizom következménye. 

Mivel a hasizmok élettani szerepe a gerincoszlop védelme, a törzs és a belső szervek megtámasztása, tónusuk révén pedig az oly fontos hasüregi nyomást is fenntartják, az egyenes hasizom eltávolodása nem csupán a látványért, de egészségügyi okokból is káros. 

Az elhanyagolt szétnyílt egyenes hasizom, a gyenge, meg nem erősített hasfal következtében megváltozik az ágyéki görbület, könnyebben kialakulhatnak különböző sérvek, hát- és derékfájás, de az alsó testrészek túlterheltsége miatt, inkontinencia és egyéb statikai eltérések is jelentkezhetnek.

Az egyenes hasizmok több okból is eltávolodhatnak. Bár leggyakrabban a a rectus diastasis a várandósság során alakul ki, a túlzásba vitt, a hasfal erősségéhez mérten nem megfelelő, hosszú időn át fennálló, hasizmokat terhelő erőkifejtés, a gyakori puffadás, a hasfal legkülönbözőbb okokból történő sérülése is kiválthatja a kötőszövet meggyengülését, szakadását, ennek következtében pedig az izom eltávolodását. 

A jó hír, hogy okos izomerősítéssel, életkortól függetlenül zárható a rectus diastasis! Hogyha most rögtön elkezdenéd az ismert hasizomedzéseket, ne tedd! Ugyanis nem mindegy, hogy milyen módon és pontosan milyen típusú gyakorlatokat végzel! Szintúgy fontosak a hétköznapi mozgások kivitelezési technikái is!

Gyere el egy konzultációra, ahol hasfaladat megvizsgálva, a megfelelő kategóriacsoportodba besorolva, átadjuk azt az elméleti és gyakorlati tudást, mellyel hosszútávon tudsz kíméletesen és eredményesen bánni sérült hasizmoddal!

Elkezdted már hasfalad okos regenerálását? Milyen rendszerességgel gyakorolsz? Elvárásaidnak megfelelően alakul az izomzatod? Oszd meg velünk tested pozitív változásait! 

Szerző: 
Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.09.01., 18:36Hidratálj intelligensen!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Nyár van, hőség, most még fontosabb, hogy optimálisan hidratáljuk szervezetünket!

Nem megfelelő folyadékbevitel esetén, nagy melegben, a kiszáradás akár rövid idő alatt is bekövethezhet.  De a hosszútávon fennálló, helytelen szokások során összeadódó hiány  is sokféle egészségügyi következménnyel járhat. Szervezetünk folyamatosan folyadékot veszít és ezt pótolni kell! Lehetőleg úgy, hogy a felszívódást is maximálisan biztosítsuk. A szomjúságérzet gyakran csak későn jelentkezik, ezért nem hagyatkozhatunk csupán testünk jelzéseire. 

Mivel pótoljuk a folyadékvesztést? Mennyi a megfelelő mennyiség? A szilárd étel is tartalmaz folyadékot? Tényleg vannak vízhajtó italok és ha igen, akkor ezeket egyáltalán nem javasolt fogyasztani?  Nos, mint minden táplálkozási témában, ebben a kérdésben is nagyon megoszlóak a vélemények. Mivel általános ajánlásokat tenni éppen olyan nehéz a folyadékbevitelt illetően is, mint ahogy nem lehet a  többi táplálkozási kérdésben sem univerzálisan nyilatkozni. Az egyéni anamnézis döntően befolyásolja a javasolt folyadék mennyiségét, milyenségét. Testsúlyból és bevitt kalóriákból, a táplálékösszetevők arányából, fajtáiból számolva, eltérő az ajánlott bevitel. De más-más az optimális fogyasztás az aktivitás mértékétől függően is. Különböző folyadékháztartási eltéréseknél pedig még ennél is precízebb beállításokra van szükség. Az életkor sem lényegtelen a helyes pótlás szempontjából.

Folyadék sokféle van és tényleg nem hidratál mindegyik fajta optimálisan. Vannak olyan italok, melyek vízhajtó hatással is bírnak. A víz biztos, hogy hidratál! A hidratál szó az értelmező szótárak szerint azt jelenti, hogy vízzel telít száraz anyagot, vagy vizet vegyileg megköt más anyagban!  Az is egy lényeges szempont, hogy milyen az aránya az egyéb folyadékok és víz bevitelének.  A magas gyümölcscukor tartalmú innivalók fogyasztása sem javasolható mindenkinek. A gyógyteák pedig, ahogy a nevükben is pontosan megfogalmazódik, gyógyhatással bírnak, ezek semmiképp nem pótolhatják önmagukban a vízbevitelt!

Megfelelő étkezés mellett legjobb hogyha a folyadékpótlás elsősorban tiszta vízzel történik, napi több dózisban! Javasolt váltakoztatni is a különböző  vizeket és nem mindig egyazon forrásból fogyasztani! A jó szokások kialakításához pedig használhatunk mérőrészes palackokat, hogy ellenőrizni tudjuk a bevitt mennyiséget, de olyan okostelefon-alkalmazásokat is letölthetünk már, melyek a nap folyamán rendszeresen emlékeztetnek arra, hogy inni kell!

Te mennyi vizet iszol naponta? Milyen folyadékpótlási szokásaid vannak? Oszd meg velünk!

Szerző:
Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.08.01., 16:045+1 tanács biztonságos napfürdőzéshez

1. Csúcsidőben (10.00 - 16.00 óra között) huzamosabb ideig ne tartózkodj napon!

2. Hogyha hosszabb időt vagy kénytelen kint tölteni ebben az idősávban, akkor védekezz megfelelő ruházattal és/vagy napkrémmel. Takard el az arcod széles karimájú kalappal, viselj hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot. Hordj UV-filteres napszemüveget. Amennyiben ruházattal nem tudsz védekezni, kend be a  tested napra kitett felületeit körülbelül 30 gramm, legalább 15-ös faktorszámú minőségi fényvédő krémmel, minimum 30 perccel napon tartózkodás előtt. Legalább 2 óránként ismételd meg a fényvédő krém alkalmazását, de ha időközben erősen izzadsz, vagy vízbe mész, akkor ezt gyakrabban is meg kell tenned.

3. Mindenáron védd a bőröd a leégéstől! A bőrt érő ártalmas UV sugárzások időben összeadódnak, az ismétlődő károsodások pedig növelik a rendkívül agresszív bőrrák, a melanóma kialakulásának veszélyét. De más típusú bőrdaganatokkal is egyértelműen összefüggésbe hozható a kontrollálatlan napozás. 

4. Időnként vizsgáld meg a bőröd teljes felületét és hogyha megváltozott formájú, méretű, vagy újonnan megjelenő jegyeket találsz rajta, akkor ezeket mindenképp mutasd meg egy bőrgyógyásznak. Évente legalább egyszer jelentkezz egy rutin bőrgyógyászati vizsgálatra.

5. A napfényvitaminnal való feltöltődéshez, napfürdőzz főleg reggeli és késő délutáni órákban, nyáron napi 10-20 perc elegendő. Ma már a legtöbb meteorológiai előrejelzés az UV sugárzás mértékére is figyelmeztet. Magas UV sugárzásnál kerüld a napozást a csúcsidőkön kívüli idősávokban is.

Végül pedig:

+1. Napfürdőzz mértékkel és okosan, bőrtípusod és az általános ajánlások függvényében! Hogyha nem megfelelőek a napozási viszonyok, akkor pótold a D vitamint (előhormont) más forrásokból, biztonságosabban, kiegészítőkből és ételekből. A kiegészítések során mindig saját vitaminszintedhez igazodj, a túladagolás is kerülendő.

Okos napfürdőzést és szép nyarat! Tapasztaltál más okosságokat is napozással, napfényvitamin kiegészítésével kapcsolatosan? írd meg nekünk!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.07.03., 12:10Tisztított (Ghí) vaj recept


A több évtizeden át üldözött zsír végül is visszafoglalta megérdemelt helyét napjaink étkezési palettáján. A zsír lényegében testünk alap-alkotórésze, zsír nélkül nincs élet, agyunk körülbelül hatvan százaléka zsír – ezért is érthetetlen, hogy sikerült fekete báránnyá kiálltani ki a zsírokat oly hosszú időre.

Nyílván, hogy fontos a bevitel mennyisége, a zsírok fajtái, az ezek közötti arányok is, és mindez az egyéni anamnézisen belül számolva, de így vagy úgy, a zsírok fontossága a táplálkozásban ma már megkérdőjelezhetetlen!

Hogyha mindenevő illetve ovo-lakto-vegetáriánus vagy, akkor bemutatok most neked egy olyan tartósan elálló zsírfajta-receptet, melyet vajból nyerhetsz ki. Ez a tisztított vaj, vagy Ghí vaj.

A Ghí sótlan, 80% feletti zsírtartalmú vajból készül. Szükség van egy vastagabb fenekű edényre, egy fémszitára és egy tárolóedényre. A vajat fel kell darabolni és normál hőmérsékleten meg kell olvasztani. Majd takaréklángon, időnként megkeverve hagyni, hogy felhabosodjon, a habot közben leszedegetni. A Ghí vaj akkor van kész, amikor már több hab nem képződik a tetején, és egy borostyán-sárga, tiszta folyadék keletkezik, az edény alján pedig összegyűl az üledék. Ilyenkor megszűnik a sercegés, innen is tudhatjuk, hogy a folyamat befejeződött. Lényeges, hogy nagyon alacsony hőmérsékleten kell készíteni, másként az alja könnyen leég, a vaj megkeseredik. Az elkészült Ghí vajat hagyni kell néhány percig állni, majd leszűrni egy szűrőkanálon, 2-3 rétegű gézen keresztül és tiszta, száraz üvegekbe, vagy agyagedényekbe merni. Amikor kihűlt, a tárolóedényeket le kell zárni, hogy ne érje a Ghí vajat nedvesség, és vigyázni utólag is arra, hogy víz ne érje, mert megpenészesedhet. Hűtőben szépen visszakeményedik.

Mire használhatod? Magas hőfokra hevíthető, így megfelelő sütéshez-főzéshez, ételek készítéséhez. Kézműves kozmetikumok, szappanok, kenőcsök alapanyagául is szolgálhat. Terápiás céllal is használható ételként, vagy akár külsőleg is.

Egészségedre! Oszd meg velünk tapasztalataidat, hogyha elkészítetted és használod!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.05.25., 11:25Te okosan étkezel?

Mit gondolsz, te okosan étkezel? Tudod, hogy a különböző életfázisaidra milyen megoldásokat találhatsz, ismered azokat az egyéni jellemzőidet, hajlamaidat melyek befolyásolják a táplálkozási tervedet, a bevitt tápanyagok összetételét? Rendszeres az étkezési programod? Erőteljesebb fizikai-szellemi aktivitások esetén tudod támogatni megfelelően szervezetedet? Esetleges tápanyaghiányosságaidat optimálisan pótolod? Jól felszívódnak a bevitt ételek és jó erőben vagy, energikusnak érzed magad? Hirtelen híztál, fogytál, jojóztál és nem tudod kontroll alatt tartani a testsúlyodat? Tömegekre kitalált megvonó diétákat követsz és érzed a hiányosságait? Széles az ételeid skálája?

Mind-mind olyan releváns kérdések ezek, melyek alapján eldöntheted, hogy okosan étkezel-e. Még sok-sok hasonló kérdés és komplex felmérés szükséges ahhoz, hogy egy maximálisan támogató, jó közérzetet és hosszú távon erőt, energiát biztosító táplálkozási tervet tudj követni. A változó állapotok életünk részei, tanulj meg alkalmazkodni étkezésben is ezekhez!

Te hogyan étkezel? Figyelembe veszed különböző élethelyzeteidet, állapotaidat, egyéni sajátosságaidat? Széles az ételeid skálája? Ha egy mondatban kéne megfogalmaznod, hogyan jellemeznéd étkezésedet? Oszd meg velünk!

Szerző: Nagy Andrea
Utolsó frissítés dátuma: 2017.05.25., 10:12


0040 723 205 997

info@feelgoodsmart.com

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Ok