Okos táplálkozás
0040 723 205 997

info@feelgoodsmart.com

                        
KAPCSOLAT


Okos táplálkozás


A táplálkozás területe egy végtelen információhalmaz. Gyakran az az érzésed támad, hogy végképp nem tudsz eligazodni ebben az adattengerben? Nem csoda, hisz rengeteg az ellentmondás, a különböző irányzatok tanai gyakran 180 fokban térnek el egymástól. A trendek napról napra változnak. Találsz közöttük divatos, gyors megoldással kecsegtető fogyókúrát, tapasztalatokra, vagy tudományos kutatásokra alapozó eredményeket és számtalan következtetést, többnyire általános tanácsot.

Szénhidrátok, fehérjék, zsírok – milyen arányban van szükséged a bevitelükre? Csak az ennivaló minősége, vagy a mennyiség is számít? Mit jelent ma az „egészségbarát” étek és indokolt-e a táplálékkiegészítés? Ha egész nap csak iszol-eszel, előbb-utóbb beteg leszel? Feltetted már a kérdést magadnak:

- Hogy vajon mely értékes tápanyagok támogatják optimálisan szervezetedet?
- Hogy mi a neked megfelelő tápanyagösszetételi arány és helyes étkezési rend?
- Hogy van-e szükséged vitaminpótlásra vagy egyéb értékes tápanyagnövelésre?
- Hogy életfázisaid és egyéni jellemzőid függvényében szükséges-e egy speciálisabban összeállított étrend?

Tudod összetettségében nézni és így közelíteni meg az étkezésedet, életmódodat? Egy szakszerű étrendi program nem az általánoson, hanem az egyénin alapszik. Ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk. Egy helyes, támogató táplálkozási terv személyre szabott és figyelembe veszi a teljes anamnézist: a genetikai hajlamokat, a családi örökséget, az életkort, a különböző életfázisokat és állapotokat, az esetleges társuló kórképeket, a szokásokat, a környezet behatásait, a fizikai és szellemi aktivítás mértékét, egyszóval teljességében látja az egyént és étrendjét.

A helytelen étkezési szokások köztudottan gyengítik a szervezetet, megbetegítenek. Elhízáshoz vagy soványsághoz vezetnek, és az ezek következtében kialakuló kóros állapotokhoz. Hisz a táplálék, amit elfogyasztunk, testünk üzemanyaga. A fogyasztói társadalom legfenyegetőbb táplálkozi problémája, a világ tápláltsági állapotáról szóló legújabb jelentés, a Global Nutrition Report 2016 szerint (*forrás: www.globalnutritionreport.org), az elégtelen táplálkozás, a malnutríció. Érdekes módon a fogalom nemcsak az éhezést, hanem a minőségtelen, igazi tápértékekben hiányos étkezésre visszavezethető kóros elhízást is jelenti!

A táplálékok fő összetevőinek (szénhidrátok, zsírok és fehérjék) helyes aránya, de ezeken belül a különböző típusú összetevők megoszlása is az egyéni étrendi anamnézis függvénye. A táplálékkiegészítők, mint ahogy nevükben is benne van, csupán hozzátehetnek az ételekhez, étkezésünk alapjához. Az „egészségbarát” táplálék fogalmáról sokat lehet vitatkozni, én azokat a táplálékokat nevezném így elsősorban, melyek testünk számára nélkülözhetetlen, komplex és értékes tápanyagokat tartalmaznak, és melyek felszívódása, beépülése sem nehezített. Természetesen bizonyos mennyiség fölött a jó minőségű étek sem számít már egészségesnek, és ez fordítva is igaz, hogyha valamelyik fontos tápanyag hiányzik az étrendünkből, ez szintén egyensúlytalanságokhoz vezethet.
 
Ha egész nap csak iszol-eszel, előbb-utóbb beteg leszel? Nem okvetlenül igaz. Fokozott és célirányos testedzéseknél, bizonyos versenyszerűen űzött élsportoknál, de bélrendszeri felszívódási zavarokkal küszködőknél, vagy különböző metabolikus és egyéb kórképek esetén is előfordulhat, hogy adott ideig, vagy akár hosszabb távon is, a napi többszöri bevitel a megfelelő.
Egy jó étrendnek nem feltétlenül megvonónak, sokkal inkább összetettnek kell lennie – vallom. Étrendi specialistaként kiemelten foglalkozok a különböző életciklusok és állapotok támogató táplálkozási programjaival, de a génrendszeren alapuló étkezés is érdeklődési körömbe tartozik, a nutrigenomika, melyet a jövő táplálkozástudományának is neveznek. Hogyan befolyásolja a genetikai háttér a tápanyagok hatását? Illetve fordítva, a tápanyagok hogyan befolyásolják a gének kifejeződését? Az egyes betegségekre való hajlamot figyelembe véve, hogyan előzhetők meg ezek, vagy hogyan enyhíthető lefolyásuk táplálkozással? Mind-mind olyan kérdések, melyek kétségtelenül egyre nagyobb jelentőséget kapnak a táplálkozással kapcsolatos kutatásokban.A támogató, testhez álló étrend abban tud segíteni neked, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb táplálkozási rendet és étrendi összetételt, hogy kialakítsd a saját, jól működő programodat, melyet hosszútávon gond nélkül követhetsz. Életfázisaid és állapotaid függvényében, segít alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez is. Segítségével stabilan fogyhatsz, vagy hízhatsz, tarthatod normál testsúlyodat! Életszakaszaidhoz igazodik, figyelembe veszi életkorodat, esetleges kórképeidet és örökletes hajlamaidat, fizikai és mentális aktivitásodat. Sok pluszt hoz, melyek összeadódnak. A finom ízeket sem veszi el, sőt újakkal is megismerkedhetsz és nem a megvonásokra kell elsősorban figyelned, hanem a változatosságra, a tápláló, jóízű élelmek fogyasztására.
Úgy érzed, hogy nehéz lesz megvalósítani egyedül a támogató egyéni étrendedet? Lépésről-lépésre szeretnél haladni, biztosan? Segítünk! Heti, havi, vagy más kért időszakokra lebontott, -az egyéni tanácsadás alapján elkészített, -mintaétrendeket is igényelhetsz!
Után-követéssel pedig végigkísérünk az új, Smart utadon!

Érdekel a támogató egyéni étrend, az okos táplálkozás! További kérdéseim vannak! Időpontot kérek!


0040 723 205 997

info@feelgoodsmart.com

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Ok